Make your own free website on Tripod.com
On Holiday

 Jeepsafarie Kenia - Tanzania

vrijdag 29 september 1995.


             Europese tijd              Lokale tijd   

Amsterdam            10u00               10u00     
    |                   |
Parijs               10u40               10u40

Parijs                11u55               11u55
            |                   |
Bahrain          19u55               21u55
    (Saudi-Arabië)
Bahrain          21u55               23u55
    |                   |
Abu Dhabi          23u40               02u40
    (Koeweit)

zaterdag 30 september 1995.


     Europese tijd             Lokale tijd

Abu Dhabi          01u00               04u00
    |                   |
Muscat          01u45               04u45
     (Oman)                   
Muscat          03u05               06u05
    |                   |
Nairobi          06u35               08u35
    (Kenia)


Aankomst op de luchthaven. Na het omwisselen van geld, zijn we  per taxi naar ons hotel (HOTEL AFRICANA) gereden. Na een uurtje rust, zijn we op verkenning gegaan. Eerst hebben we een kaart van Nairobi gekocht en daarna opzoek naar het Nationaal Museum.
om 17u hadden we afspraak in het Norphon Hotel. Daar kregen we wat meer uitleg van onze reisleidster, Karla.
Hierna zijn we gaan eten in een Indiaans restaurant. En dan, snel ons bed in.

zondag 01 oktober 1995.


Nairobi
     |     Uitzicht op de Rift Vallei.
     |     Nog niet aangekomen in het reservaat en toch al girafen gezien.  
Narok
     |
Maasai Mara     Genoemd naar het volk:  'de Masaai'.
Hier hebben we vele dieren gezien :
zebra's, topies (blauw gat), mongoes, pala's,                               wildbeest, hoornbil, giraf, varkens, thomson                               gezellen, hyena's, gieren, arend, leuwen, olifanten.


Voor we in het park binnenreden, hebben we gepicknikt.
 Daarna zijn we verder gereden naar de ingang van het park. Daar mochten we geen foto's nemen, dit omdat hunne godsdienst dit niet toelaat. De Maasai stonden ons al op te wachten om vanalles te verkopen. Na betaald te hebben, kregen we een gids met ons mee.
In dit park, en dit is het enige, waar je kriskras door moogt rijden. je moet niet op de paden blijven. Rond 16u30 kwamen we aan bij onze eenrste kampingplaats. De Maasai stonden ons al  op to wachten. Deze kamping wordt uitgebaad door het Maasai volk. Voor de eerste maal mochten we onze tenten opzetten. Dit lukte ons vrij goed.Daarna gingen we nog een game-drive doen. Karla bleef met onze kok op de kamping om het eten klaar te maken.
Tijdens deze game-drive hebben we al vele dieren gezien: gieren, thompson gezellen,...En voor het eerst ook OLIFANTAN. En ja, achter het bosje, tegen water, lagen 3 leeuwinnen rustig te slapen. We konden er met onze truk heel dicht bijkomen. Waarschijnlijk hadden ze juist gegeten.
Daarna gingen we terug richting kamping. Daar hebben we eerst nog wat geholpen met het eten.  Karla kon haar oren niet geloven, als we vertelden wat we allemaal gezien hadden. Daarna vertelde Karla dat ze een verrassing voor ons had. De Maasai kwam voor ons optreden.
Na het eten en voor het optreden, heeft Karla oms nog een verhaaltje verteld. Het ging over Hells Gate, de plaats waar we morgen naar toe gaan.

Titel: 'De vrouwen van Soes met de brandende hoofden'.
"Deze waren hele mooie vrouwen. Maar 's avonds als ze de heuvels afdaalden, brandde hen hoofden en doodde ze de krijgers. Tot er één krijger zag wat er allemaal gebeurde en kon vluchten om het tegen zijn stam te gaan vertellen. Ze besloten ten aanval te gaan. De krijgers hebben de vrouwen dan ook gedood."          
Vandaar spreekt men nog altijd over 'de heuvels van Soes'.

Uiteindelijk kwamen de Maasai hun nummertje voor ons opvoeren. Ze deden ook de bekende Maasai sprongen. Hier mochten onze jongens aan meedoen. Daarna konden we nog wat herinneringen kopen. En dan mochten we vragen stellen.
Waarover ging de dans ?
"Over de besnijdenis. Dit gebeurt als de kinderen tussen 13 en 15 jaar zijn.
JONGEN:  - Besnijdenis: De jongen mag een blijk geven van pijn, anders wordt  hij niet meer                                         geaccepteerd. Na de besnijdenis gaat het feest door. De jongen ligt met                       veel pijn in zijn hut.

                  - Jager: Dit duurt ongeveer 5 jaar. Dan worden ze met hun kudde in de brusse                gestuurd.  Ze moeten hun kudde bijeen kunnen houden en een leeuw                 doden. Nadat ze een leeuw gedood hebben, mogen ze trouwen. De ouders                 zoeken de geschikte partner. De jongens kunnen meer dan 1 vrouw hebben.                 Deze jongen hoopte op 10 vrouwen.
MEISJE: Met de besnijdenis mogen ze schreeuwen en wenen van de pijn, er wordt toch niet naar           gekeken. Het feest gaat gewoon verder.


Daarna zijn we onze tent ingekropen.

maandag 02 oktober 1995.


                   Maasai Mara
     |     
Narok
     |
Hells Gate   
     |
YMCE     


Om 6u opstaan, om 8u vertrekken. Zo gezegd, zo gedaan. We zijn begonnen met een game-drive  in het park. Hier hebben we een mannetje, een vrouwtje en kleine leeuwen gezien. Deze waren een zebra aan het opeten. Daarna zijn we richting uitgang gereden.
Na deze game-drive zijn we richting Hells Gate gereden, 'De Heuvels van Soes'.
We worden afgezet bij de ingang van de heuvels waar we te voet door moeten. De kloof tussen de heuvels begint heel breed en wordt altijd smaller en smaller. Al van bij het vertrek is het beginnen regenen en het heeft niet meer gestopt. Kletsnat aangekomen, na 2u15min (i.p.v. 4u) al  bij de ranger waar de truck ons ging komen ophalen, begon maar pas de miserie. Dit was om 16u30. De truck heeft ook ongeveer 4u nodig om daar te geraken; Dit is omdat hij om moet rijden. Wij waren daar dus veel te vroeg en kletsnat, dus dachten we, we gaan de bus tegemoet. Karla had tegen de Maasai gezegt dat ze moesten zeggen, als ze de truck zagen dat we al door waren. Eigenlijk moest daar de ranger zitten. Dus gingen we verder te voet, richting de gate (=uitgang park). Het bleef regenen en de truck bleef weg. Het begon donker te worden. Rond 19u30min kwamen we bij de gate aan. Daar mochten we even binnen en gingen ze naar de andere  gate bellen om te horen dat ze daar de truck gezien hadden . Daar hadden ze ook geen truck gezien. Ze stelden ons voor om ons naar een bijgelegen "hotel" te voeren. Dit deden we dan ook. Het hotel noemde : YMCE. Het bestond uit allemaal kleine "huisjes" die vol met muggen zaten. Daar konden we niet blijven slapen. Ondertussen hadden ze voor ons een kampvuur gemaakt waar we ons konden verwarmen en onze kleren konden grogen. Ondertussen had Carla naar de kamping gebeld waar we eigenlijk naar toe moesten. Daar was David. Deze zei dat Robert vertrokken was om ons te komen halen. Dus er moest iets gebeurd zijn tussen de kamping en de plaats waar we afgesproken hadden. Dit was ongeveer 15min rijden.
Daarna ging Carla eten kopen dat we toch iets te eten hadden. Een beetje later kwam ze terug met het eten. De kok van het "hotel" begon eraan.
Ondetussen ging Carla naar de kamping en de weg volgen dat Robert moest genomen hebben. Het was al 22u. Om 22u30min kwam Robert aan. Hij was blij dat hij ons terug zag en wij ook. Maar hij was wel ontroerd. Hij dacht dat er met ons iets gebeurd was en wij dachten dat met hem iets gebeurd was.
Hij had tot 19u30min staan wachten aan de kloof. Hij dacht dat ons iets overkomen was in de kloof. Als hij daar toekwam zat de ranger op zijn plaats. Robert vroeg aan hem of hij een groep gezien had. De ranger zei van neen maar zei niet dat hij van zijn plaats gewwest was. Dus Robert dacht dat we nog niet door waren. Om 19u30min begon het hem te veel te worden en is hij doorgereden. Aan de gate wisten ze hem te vertellen dat ze ons naat het hotel gevoerd hadden. En zo is alles na veel wpanning toch goed gekomen.
Na het eten hebben we onze tenten opgezet en gaan slapen. (Gelukkig hebben we niet in het hotel moeten slapen).

dinsdag 03 oktober 1995.


                   YMCE      (noodkamping)
     |     
Nakuru      plaatselijk 'hotel', daar zijn we iets gaan drinken.  
     |
Kericho     - theeplantages gezien.
     |           Rijkste gebied van Kenia.
     |          Mensen die thee plukken, krijgen 2 shilling per kg. Ze                     |          kunnen per dag tussen 170kg an 200kg thee plukken.
     |           - verschillende soorten bomen gezien + mooi uitzicht aan het                     |          water.
Kisumu     (New Victoria Hotel)


Alles uitgeladen. Daarna zijn we op verkenning geweest en iets gaan eten in Hotel Royale.

woensdag 04 oktober 1995.


                   = vrije dag

Eerst hebben we hier kaartjes gezocht, geschreven en gepost.
Daarna zijn we naar de markt (gewone + zwarte markt) geweest. Hier mochten we eigenlijk geen foto's nemen. Daarna zijn we iets in hotel Royale gaan eten. Ons hotel gefilmd. We hebben de cityklok gezien. Zo een klok indt men in alle Keniaanse steden.
Hierna zijn we te voet naar hippon Point & Dunga Refreshment gegaan. Hier zijn we een "gids" tegengekomen.
Hippon point = (niets te zien). Waarom zijn hier geen nijlpaarden meer ?
Ze hebben het Victoria meer vergroot, onder het water ligt zand en de nijlpaarden leven op stenen.

We zijn naar een vissersdorpje geweest. Kindjes gingen met ons meelopen en gingen voor ons zingen. We hebben foto's van de kinderen genomen. Deze kinderen hadden waarschijnlijk nog nooit blanke mensen gezien. Ruud had de kindjes opgenomen op video en hun dit dan laten zien.
Dit vonden ze tof.

Foto van nest & vogel: ...kop (bruine vogel)
2 vogels ----> uitleg op video.

Als de meisjes die hier wonen de mand laten vallen die op hun hoofd staat, wil dit zeggen dat ze geen kinderen meer kunnen krijgen.

Naar Dunga Refreshment geweest. Hier hebben we iets gedronken en gegeten.
Daarna zijn we met de taxi naar iemand gaan zien die schildert op doeken.
Hierna zijn we naar het hotel gereden.

donderdag 05 oktober 1995.


                   YMCE      (noodkamping)
     |     
Nakuru      plaatselijk 'hotel', daar zijn we iets gaan drinken.  
     |
Kericho     - theeplantages gezien.
     |           Rijkste gebied van Kenia.
     |          Mensen die thee plukken, krijgen 2 shilling per kg. Ze                     |          kunnen per dag tussen 170kg an 200kg thee plukken.
     |           - verschillende soorten bomen gezien + mooi uitzicht aan het                     |          water.
Kisumu     (New Victoria Hotel)


Alles uitgeladen. Daarna zijn we op verkenning geweest en iets gaan eten in Hotel Royale.

Later het vervolg van de drie weken durende jeepsafari .... Rondreis : Natuurparken Amerika (Westkust)


26 september 1997 - 11 oktober 1997

An - Hans - Kristel - Filip

Vrijdag 26 september 1997

Van Brussel      ã       Naar San Francisco

(    Brussel :    7u50    ->    Londen           :   8u10
       Londen :  10u40   ->    San Francisco :  13u35               

+  Auto afhalen  en dan is het ongeveer 1 uur rijden tot in San Franscico.
+  Deze dag niet veel meer gaan bezoeken en op tijd gaan slapen.
3 nachten San Francisco : Atherton Hotel

Zaterdag 27 september 1997
San Francisco

+ Cable-car : hier moet men vanbuiten opstaan.
+ Lombard Street : hier is een hotel uit de serie "Hotel". Het is de moeite waard eens binnen te gaan. Op  de bovenste verdieping vind je een restaurant/café waar men een mooi uitzicht heeft op San Francisco.
+ Girardelli  /  Fisherman's Whars : hier is het best dat men niet op restaurant gaat eten.
+ Chinatown
+ Golden Gate bridge : zorgen dat men de aanloop naar de brug neemt. Er is een uitzichtpunt.
     Eerste afrit richting Sausalito nemen en eens naar de haven van dit dorpje gaan.
     Men moet 1 maal betalen om over de brug te rijden.
+ Golden GatePark
+ Twin Peaks :  mooi uitzicht op San Francisco.
+ Union Square : plaats om te winkelen.

Zondag 28 september 1997
San Francisco

+ Daguitstap naar Monterrey / Carmel en dit langs de  17-mile drive.
     De 17-mile drive is het mooiste stukje kustweg van Califorinie.
     Dit is  een tolweg
     In Carmel is de zonsondergang heel mooi en er zijn vele mooie winkels..
# km : 260 Km

Maandag 29 september 1997

Van San Francisco      ã       Naar Yosemite
# km :  300 km     

+ Dit is ongeveer 4 uur rijden.
+ We kunnen in San Francisco rond de middag of in de namiddag vertrekken, zo hebben we nog een  extra voormiddag in San Francisco.

2 nachten Yosemite : Best Western Oackhurst     

Dinsdag 30 september 1997
Yosemite

+ Hoogste waterval (714m) gaan bekijken.
+ Mammooth Lakes
+ Lake mirror

Woensdag 1 oktober 1997

Van Yosemite     ã       Naar Bisschop

# km : 370 km     

.+ We kunnen in Yosemite rond de middag of in de namiddag vertrekken, zo hebben we nog een extra voormiddag in Yosemite.
.+ Langs de "Fioga Pass" rijden.
 + Bisschop is een klein dorp en hier is niets te zien.

1 nacht Bisschop : Rodeway Inn

Donderdag 2 oktober 1997

Van Bisschop     ã       Naar Las Vegas

# km : 300 Km

In Bisschop moeten we heel vroeg vertrekken, zo zijn we nog voor de hitte in de Death Valley en vroeg in Las Vegas.

+ "Death Valley" :
-     Devils Marbles (=zoutophoping)
-     Bad Water :  laagste punt in de Death Valley
+ "Las Vegas" :
Het oude en het nieuwe stadsgedeelte bekijken.
Grootste hotel ter wereld gaan bekijken.
Gokken.
The Mirage : voorstelling gaan bekijken van "Siegfried & Roy"
Circus Circus1 nacht Las Vegas : Motel 6, Tropicana

Vrijdag 3 oktober 1997

Van Las Vegas    ã       Naar Kanab
(tussen Zion en Bryce Canyon)

# km : 350

Zeker om 10 u vertekken.

Zion bezoeken.

1 nacht Kanab : Parry Lodge

Zaterdag 4 oktober 1997

Van Kanab    ã    Naar Page

# km : 300
Zeker tijdig vertrekken om de zonsopgang in de Bryce Canyon te zien.

Bryce Canyon bezoeken, eventuele wandeling maken..

1 nacht Page : Marriott Coutyard

Zondag 5 oktober 1997

Van Page    ã    Naar Mexican Hat

# km : 150
+  Lake Powel

1 nacht Mexican Hat : San Juan Inn

Maandag 6 oktober 1997

Van Mexican Hat    ã    Naar Grand Canyon
# km : 300

+   Zonsopgang in Monument Valley.
+   Toer doen met de Indianen of uitgestippeld parcours volgen met de wagen.
+   Indianenjuweeltjes zijn erg duur.

2 nachten Grand Canyon : Red Feather Lodge

Dinsdag 7 oktober 1997

Grand Canyon

+  Wandelen in de Grand Canyon.
+  Met vliegtuig over de Grand Canyon vliegen (300$ a 400$ per persoon).
+  Zonsondergang.


Woensdag 8 oktober 1997

Van Grand Canyon    ã    Naar Los Angeles
# km : 800

+   Heel  de dag moeten we in de wagen doorbrengen.

2 nachten Los Angeles : Airport Hilton

Donderdag 9 oktober 1997

Los Angeles

+   Berverly Hills
Hollywood.
De bekende letters.
Universal Studio's  : 09u à 10u daar al zijn. Direct tot vanachter doorlopen, daar is in het begin het minste volk.
Te bekijken :       -     Behind the
Jawes
Back to the futher
E.T.
Indiana Johnes
Walk of fame     


Vrijdag 10 oktober 1997

Van Los Angeles     ã      Naar Brussel

+  Voormiddag vrij.
+  Auto terugbrengen.

(    Los Angeles :17u40   ->    Londen     :  12u00
       Londen : 14u10   ->    Brussel     :  16u20